Vítejte na stránkách vzdělávací agentury POCHOP.

Vlci

KDO CHCE S VLKY VÝTI ... aneb patří vlk do naší krajiny?



Výukový program, který odpovídá na otázky současné vášnivé diskuze týkající se vlků. Jsou to krvelačné šelmy, které byly právem vyhubeny? Mohou nás ohrozit? Chybí v naší krajině? Ve spolupráci s myslivci, ochránci zvířat, vlčími hlídkami a farmáři nabízíme objektivní pohled na tuto problematiku. Kolik vlků u nás žije, kde se pohybují, jak reagují na člověka a člověk na ně, se děti dozví jako vždy formou kvízů a her v doprovodu vlčího potomka.




Po stopách vlků s vlkem

Štěpánka Kadlecová, stopařka vlků z Krušných hor, navštíví děti se svým vlčím kamarádem. Jedná se o československého vlčáka, plemeno psa vzniklé zkřížením německého ovčáka a karpatského vlka.

Děti se dozví o historii vlků v naší krajině, jejich odrazu v literatuře, vysvětlíme si spojitosti vlků a psů i rozdíly mezi nimi v anatomii a chování (náš vlčí kolega je ochočený, klidný a zvyklý na děti). Zjistíme, jak se vlk chová v přírodě a kde se vyskytuje. Ve spolupráci s vlčími hlídkami si ukážeme, jak se stopují vlci, co všechno o nich víme v České republice, jak se máme chovat v lese, zjistíme, zda je pro nás vlk nebezpečný a jestli má nebo nemá místo v naší krajině. Pro učitele máme připravený pracovní list se všemi informacemi z programu využitelný jako opakování v příštích hodinách (v různých variantách podle věkové kategorie dětí).




Věk žáků:                  MŠ a 1. i 2. stupně ZŠ
Kapacita programu:   max. 60 dětí na jeden výukový blok
Délka programu:        MŠ: 30 – 40 min., ZŠ: 45 min.
Požadavky na místo:  tělocvična nebo větší herna



Cena viz ceník